Broedvogelmonitoring cursus voor de gevorderde vogelaar

In samenwerking met SOVON, wordt een Broedvogelmonitoring cursus aangeboden volgens de BMP-methode in het voorjaar van 2024. Deze cursus is een goede basis om zelfstandig BMP tellingen te gaan doen. De theorie wordt verzorgd door SOVON en de praktijk door ervaren vogelaars van de VWG Arnhem. De cursus richt zich vooral op hoe je een broedvogel monitoring op moet zetten en wat er allemaal bij komt kijken om broedgedrag te herkennen. Daarnaast leer je hoe je met de Avimap-app de gegevens in kan voeren. Het is dus geen herkenningscursus, maar je oefent in de praktijk wel heel veel geluiden. Verwacht wordt dat je bekend bent met de algemene vogelgeluiden, en dat je de meeste broedvogels in onze omgeving op zicht kan herkennen. Een inspirerende cursus om je te helpen om broedvogelmonitoring op te zetten en samen met cursisten en begeleiding verder te oefenen in geluiden, broedgedrag en de vogels van Arnhem e.o.

 

Opzet cursus

De cursus loopt van maart tot en met juni 2024.
Vijf theorie avonden op een doordeweekse avond (verzorgt door SOVON) en 4 praktijk ochtenden op een zaterdag of zondag. Theorie en praktijk wisselen elkaar af.
De exacte locatie voor de theorieavonden is op dit moment nog niet bekend, maar wordt verwacht in de buurt van Arnhem. Ook de praktijk rondes zullen in de buurt van Arnhem worden gedaan. Wij hopen snel meer bekend te kunnen maken op de VWG website wat beide locaties gaan worden.

 

Kosten

De prijs van de cursus is € 75 (exclusief reiskosten en eventuele consumpties tijdens lessen en excursies).

 

Aanmelding en loting

Om deel te kunnen nemen moet je in 2024 lid zijn van de Vogelwerkgroep Arnhem e.o.
Inschrijven voor de cursus kan tot en met 30 november. Mede gezien de beschikbare lesruimte en de maximaal gewenste groepsgrootte in het veld zijn er maximaal 15 plaatsen beschikbaar.

Inschrijven voor de cursus via het aanmeldingsformulier:  en vul daar het aanmeldingsformulier in (niet vergeten om onderaan het formulier nog het vakje “I’m not a robot” aan te vinken en daarna nog op de knop Aanmelden te klikken). Dus niet antwoorden/reply-en op deze mail!

Bij meer dan 15 inschrijvingen zal er worden geloot. Het moment van aanmelden maakt hierbij niet uit. Inschrijvingen die al lid zijn in 2023 hebben hierbij voorrang. Na de loting wordt de uitslag bekend gemaakt. Tegelijkertijd wordt dan het cursusprogramma met exacte data en plaatsen en de betalingswijze bekend gemaakt. Zodra de betaling is ontvangen, is je aanmelding definitief.

De organisatoren Max Janse en Cor de Vaan