Excursieprogramma najaar/winter

Het excursieprogramma voor de tweede helft van 2023 en voor begin 2024 is bekend. Het is weer een gevarieerd programma geworden. Je kunt je nog niet opgeven voor de excursies (behalve voor de weekendexcursie naar Vlieland). Maar zet alvast wel de data in je agenda! Details volgen later.

 • Zaterdag 9 september
  Fietstocht door Lingezegen en omliggende gebieden
 • 29, 30 september en 1 oktober 2023
  Weekendexcursie Vlieland. Je kunt je hier al voor aanmelden (zie aankondiging hier)
 • Zaterdag 14 oktober 2023
  Ochtendexcursie najaarstrek (o.a roofvogels) bij de Eltenberg. Elk najaar trekken (soms) grote aantallen roofvogels via de Eltenberg naar het zuiden. Als je geluk hebt trekken tientallen buizerds en sperwers langs. Ook is er kans op allerlei andere soorten zoals Rode Wouw, Kiekendieven, etc. Maar op goede dagen kan er ook massale trek van graspiepers, vinken, houtduiven, etc waargenomen worden. We verzamelen op de telpost om de najaarstrek mee te kunnen maken.
 • Zaterdag 11 november 2023
  Dagexcursie Groote Peel. In nationaal park De Groote Peel, op de grens van Brabant en Limburg maken we een winterwandeling. In deze tijd van het jaar maken we kans op diverse soorten zangvogels, roofvogels, spechten en watervogels. En als we geluk hebben kunnen we een klapekster of een blauwe kiekendief spotten
 • Zondag 10 december 2023
  Fietsexcursie Rhederlaag, Rouvenen, Havikerwaard. Fietstocht waarin we op zoek gaan naar wintergasten. Op de Rhederlaag pleisteren jaarlijks wel enkele duikers, naast de vele eenden. Ook is er kans diverse futensoorten. Verder zijn er natuurlijk altijd veel ganzen te vinden en in een goed muizenjaar kan Rouvenen vol zitten met roofvogels en Grote Zilverreigers. In de Havikerwaard weer kans op veel ganzen, lijsterachtigen en Zeearend.
 • Zondag 21 januari 2024
  Dagexcursie Oudeland van Strijen (Dwergganzen), Nieuwe Dordtse Biesbosch. In het Oudeland van Strijen overwinteren jaarlijks groepjes Dwergganzen. Om ze inderdaad te zien moet er hard gewerkt worden want in het gebied overwinteren ook grote groepen Kolganzen. Toch gaan we een poging doen. Verder is er veel kans op roofvogels en andere wintergasten. De Nieuwe Dordtse Biesbosch is een nieuw waterrijk gebied ten zuiden van Dordrecht. Hier zijn vooral veel eenden en ganzen te vinden.
 • Zaterdag 10 februari 2024
  Slapende vogels op de Bijland. In de winter verzamelen zich tegen de avond grote groepen vogels om op de plas te slapen. Het zijn vooral ganzen en meeuwen maar ook Brilduikers, Grote Zaagbekken en Futen. Misschien worden de vogels nog opgeschrikt door een overvliegende Zeearend.