Newsflash:
Arjen Robben gaat zijn rentree maken bij FC Groningen, Johan Derksen maakt een grap, 22 juni 1e dag zonder Corona dode, meer corona versoepelingen, George Floyd, Black Life matters demonstraties, beeldenstorm 2.0, serie Fawlty Towers even onder vuur, Lachstern broedt sinds 58 jaar weer in Nederland, en mijn schoonmoeder komt veel te jong te overlijden 🙁
Grootste trekpleister deze maand was een pracht van een adult zomerkleed Roze Spreeuw in Hall, de eerste voor onze regio (A. Werkman). De vogel verbleef van 15 t/m 20 juni in een groep Spreeuwen en trok veel bekijks. Deze werd tussen 17 en 19 juni vergezeld van een 2e exemplaar! Ze waren soms mooi in 1 kijkerbeeld te zien. Er is op dit moment een invasie gaande van deze soort, dus houdt de groepen Spreeuwen in de gaten. Als je op 20 juni deze soort had bezocht, kon je “om de hoek’ een Roodkopklauwier bekijken op landgoed Voorstonden te Brummen (R.J. V/d Burght). Deze bleef 1 dag. Als je dan op de weg terug ook nog via Pannerden ging, dan kon je een Vale Gier zien overkomen (O. Klaassen). Een 2e exemplaar vloog op 24 juni boven Oosterbeek (R. Vernooij). Een andere rover die de gemoederen bezig hield was de Slangenarend van het Deelensche wasch op de Hoge Veluwe. Dit valt net buiten de regio. De soort werd echter 3x geclaimd over het Dal van Deelen/ Deelerwoud zuid, maar omdat hier ook een look-a-like Buizerd verblijft (witte onderzijde, donkere kopkap, veel biddend) en de waarnemingen zonder foto zijn ingevoerd, blijft deze casus onopgelost helaas. Maar houdt deze hoek in de gaten (en neem een camera mee 😉 ). De Steltkluut van Waterrijk-oost was makkelijker. Deze (dame) verblijft hier vanaf 27 juni tot, minstens de 1e helft van juli en was prima te bekijken vanaf het fietspad (Jo. Hooymans). Een Bijeneter vloog roepend over de Terletse heide op 1 juni (N. Gillissen), de laatste Kraanvogel van dit voorjaar vloog op 4 juni over Arnhem, Schuytgraaf (E. Bolt) en een, voor binnenlandse begrippen zeer zeldzame, Grote Stern werd door 1 persoon gezien op 10 juni boven de Oude IJssel van Hoog Keppel (G. Strang). Dit betreft het 5e geval voor onze regio en in 2019 vloog er een over op exact dezelfde datum.
Ondertekende werd op 3 juni ruw opgeschrikt uit het lezen van dossiers op Koonings Jaght, toen er een Bergfluiter begon te zingen. De vogel verplaatste zich rap, al zingend, naar west richting Oud-Reemst en de Hoge Veluwe. De kans dat deze het redt zonder bewijslast bij het CDNA acht ik nihil (R. Stolk). Een andere MEGA in de vorm van een Grote Tafeleend uit de USA, bleek een blauw kwekersringetje om te hebben en kon de boeken in als een escape (C. de Vaan). Ook de Kwak van Westervoort die hier tussen 16 mei en 12 juni onregelmatig werd gezien, bleek geringd en erg tam (H. Bloemberg). Nu heb ik deze soort nooit schuw gevonden en een metalen ring sluit een escape natuurlijk ook niet uit, maar toch. Ook vloog er een Kwak ’s nachts over Rijkerswoerd op 17 juni (J. van Bruggen). Diezelfde 17e juni vloog er een mannetje Roodpootvalk over het Leusveld van Brummen (duo A & H. Vink). Een kwartelkoning verbleef 1 dag in Waterrijk-oost en vloog diezelfde nacht over Rijkerswoerd (J. van Bruggen). Op 6 juni werd er een Zilverplevier gevonden in de Kleine Gelderse Waard (C. de Vaan) en deze werd op 9 juni wederom gezien (O. Klaassen). Tenslotte werden er 3 Zwarte Ooievaars gemeld: 14 juni ter plekke in de Lobberdense Waard (O. Klaassen), 23 juni vliegend boven Bronsbergen, Zutphen (W.J de Wilde) en op 24 juni vliegend boven het Broek van Brummen (R. Karsenbarg).
Er werden deze juni-maand 8 Zwarte Wouwen, 3 Visarenden en 12 Rode Wouwen gemeld. Van de Kwartel kwamen er 8 waarnemingen bij waarvan 5 ’s nachts overvliegend. Met de 8 uit mei tel ik 11 (mogelijke) territoria waarvan 7 in de omgeving Brummen. Tot dusver dus nog een mager jaar voor deze soort in onze regio. Buiten het bolwerkje Brummen uiteraard.
Broedseizoen ten einde:
Waar ik ook ieder jaar weer melancholisch van word, is het einde van het zingen van bepaalde soorten in juni. Te meer een gegeven dat het broedseizoen er voor een aantal vogels al op zit. De Snor kan nog wel doorzingen tot begin juli, maar werd op 9 juni voor het laatste gehoord in waterrijk-oost
(Jo. Hooymans) en op 25 juni uit de Oude Rijn (O. Klaassen). Op 14 juni klonk de laatste “Duudeljoo’ van de Wielewaal in Hoog keppel (J. Engelen). Het laatste moment om een Nachtegaal te horen zingen was op 21 juni in De Steeg (J. van Assendelft) en de laatste zingende Bonte Vliegenvanger floot zijn lied op 22 juni in Deelen (H. v/d Brand). De Grote Karekiet werd slechts eenmaal gehoord deze maand, namelijk op 9 juni (O. Klaassen). Een mager jaar ligt in het verschiet voor deze soort die het toch al zo moeilijk heeft in Nederland. Ook de Grutto’s hebben een beroerd broedseizoen achter de rug. Door het warme voorjaar zijn veel legsels mislukt of er kwamen te weinig eieren uit (zo heb ik gelezen) en daarom kon je al groepen van 30 tot 50 exemplaren zien in o.a Waterrijk-oost tussen 12 en 20 juni. Vogels die dus alweer op de terugweg zijn, nadat ze half februari aankwamen in nederland!
Het blijft een grappig gegeven dat de Grutto in juni alweer terug trekt naar Afrika en dan onderweg een kwartel tegenkomt die nog op weg is naar zijn of haar broedgebied in Europa!
Nu meer en meer vogels zullen verstommen en het bos stiller en stiller wordt, kan je maar 1 conclusie trekken! De zomer komt eraan! Dus tot in juli dan maar 🙂
Groeten Ronald Stolk
Regio-admin VWG Arnhem e.o.
Totalen zekere soorten t/m 30 juni 2020: 225 ( Slangenarend en Withalsvliegenvanger niet meegerekend, Grijze Wouw is aanvaard en Bergfluiter stond al met een ? ).