Bijzondere soorten in oktober 2018

OKTOBER 2018

James Bond praktijken vanwege Russische spionnen in Europa en Bompakketten in Amerika, een Bultrug zwemt voor de kust van Texel, links valt een ziekenhuis om en rechts ook,  Charles Aznavour overlijdt (94 jaar), ons Oranje wint weer eens van Duitsland (3-0),  zwerfkatten in Leerdam mogen worden afgeschoten (houdt Poekie binnenshuis), Twan Huys komt zijn afspraken niet na,  Alexander Pechtold (D66) treedt af en oud premier Wim Kok overlijdt (80).

 

JAN-VAN-GENT

Ik kan uit eigen ervaring spreken dat Jan-Van-Genten hele algemene zeevogels zijn. Toen ik mijn eerste zag in 1990 tijdens een DBA vogelweekend op Texel, schreeuwde ik het uit van geluk. Dit tot ontsteltenis van alle aanwezige twitchers uit die tijd, die snel naar hun telescoop snelden, om daarna mopperend en gedesillusioneerd weer af te druipen. Wist ik veel toen!  Anyway,de  Jan-Van-Gent is algemeen….langs de kust…..niet boven de wijk Klarendal, Arnhem .  Op 23 oktober overkwam Remco Wester dit echter wel. Tot zijn eigen grote verbazing, vloog er een juveniele  vogel  laag over de daken van de wijk Klarendal, toen hij zijn dochter van school ging halen.  Na 1922 pas de 2e vogel ooit in onze regio.

 

BLADKONING

Er was een kleine influx van Bladkoningen gaande in de eerste 2 weken van oktober. Dit begon op 29 september met een vogel in Schuytgraaf, Arnhem (M. Verweij) en die van Wehl op 30 september.  Vervolgens werden er vogels gemeld van deze soort van 3 t/m 9 oktober in de Heemtuin Presikhaaf, Arnhem (R.Wester), op 6 oktober in het Rozendaalse Bos (S. Achten),  van 9 t/m 12 oktober in het Spijkerkwartier, Arnhem (R.Wester), 13 oktober zat er een exemplaar in Immerloo, Arnhem (J. v/d Westeringh) en de 7e en laatste zat op 14 oktober in Velp te roepen (L.J. v/d Ent).

 

WATERVOGELS:

Van 16 t/m 29 oktober verbleven er na 4 jaar weer Roodhalsfuten in onze regio. 2 stuks op de Oude Rijn bij Aerdt (M. Kempe).  Op 27 oktober zaten er 3 krooneenden op de Bijland (E. Ernens).  Een Purperreiger werd gefotografeerd op 17 oktober in Waterrijk-oost (D. Vermeij).   Kleine Zilverreigers bleven de gehele maand ‘hangen’ in de Jezuietenwaay en bij het Berghoofdseveer. De laatste zat op 25 oktober in de Bijland (G. Van Hoorn).  Van 30 september t/m 5 oktober verbleven er 2 Zilverplevieren op de rechteroever van Drempt (M. Gal), een exemplaar vloog op 4 oktober over het Pannerdens Kanaal (O. Klaassen) en van 14 t/m 27 oktober zaten er 2 in de Kleine Gelderse Waard (E. Ernens).  De Rosse Grutto, die op 29 september in Braamt werd ontdekt, bleef tot  9 oktober (A.Hell). Op de 14e werd er een exemplaar gezien in Drempt (M. Gal).   Meldingen van een Bokje kwamen uit Drempt  op 12 oktober (M. Gal) en 17 oktober Kleine Gelderse Waard (D. Van Dorp).   De Kleine Strandloper, die op 30 september werd ontdekt, bleef tot 4 oktober. Wederom op de rechteroever van Drempt (M. Gal).  In ditzelfde deel zat op 4 en 5 oktober een Zwartkopmeeuw (M. Gal) en de eerste Kleine Rietganzen vlogen mee met een groep Kolganzen boven Steenderen op 14 oktober (B. Coenen).

 

LAATSTE ZOMERVOGELS:

Nu we oktober achter ons hebben gelaten, nemen we ook weer (tijdelijk) afscheid van onze broedvogels die zijn vertrokken naar Afrika. Hier volgt het laatste overzicht. Aangevuld met soorten die in de vorige periode zijn vergeten. Mist u soorten? Deze staan dan beschreven in september of augustus.

 

  • Nachtegaal Leusveld, Brummen          2-7         Barth
  • Grutto Gelderse Waard                        23-8       G. De Jong
  • Tuinfluiter Meinerswijk                         14-9       Vernooij
  • Regenwulp Netterdense Broek            26-9       Schwartz
  • Wespendief Schuytgraaf                      26-9       Verweij
  • Bosruiter Drempt                                   4-10       gal
  • Zomertaling Waterrijk-oost                    6-10       Wannet
  • Kleine Karekiet Waterrijk-oost               6-10       Van Dorp
  • Boomvalk Waterrijk-oost                        6-10       Wannet
  • Zwarte Stern   Gelderse Waard             7-10       D. Van Dorp
  • Paapje Zweekhorst                                7-10       Van de Aa
  • Boompieper Larenstein, Velp                 9-10       Van de Ham
  • Gele Kwikstaart Doesburg                      9-10       Gal
  • Visdief Loowaard                                    10-10     Van Hoorn
  • Boerenzwaluw Lobith                             10-10     Van Hoorn
  • Gekraagde Roodstaart De Steeg           11-10     Aalders
  • Huiszwaluw Kilder                                  13-10     Van Wierst
  • Kleine Plevier Jezuietenwaay                13-10     Van de Ven
  • Tapuit Gelderse waard                           14-10     E. Ernens
  • Kluut Gelderse Waard                            17-10     R. Stolk
  • Zwartkop Dieren-Zuid                             21-10     Van Deventer
  • Lepelaar Babberich                                27-10     Gal

 

Het vertrek van de ene soort wordt verwelkomd met de binnenkomst van de andere.  Allereerst de wat zeldzamere vogels.

Van de Pestvogel werden er 2 gemeld. Op 25 oktober in de Steeg (J. Aalders) en op 28 oktober in Loenen (M.C. Gorissen).  22 Beflijsters trokken door onze regio t/m 19 oktober.  Grootste aantal tegelijk was 7 bij het Pannerdens Kanaal (O. Klaassen).  Een Grote Pieper vloog roepend over Doesburg (M. Gal) en van zijn neef de Duinpieper, vlogen er nog 2 late exemplaren over; op 10 oktober boven telpost Doesburg (E. Lam) en op 18 oktober boven het Pannerdens Kanaal (O. Klaassen). Een Europese Kanarie werd op 11 oktober opgemerkt boven Koonings Jaght (R. Stolk) en een tweede vogel op 14 oktober over Herikhuizerveld (G. Oosterwijk).  De IJsgors wordt jaarlijks gemeld, maar het betreft steevast overvliegende vogels. Gingen ze maar eens wat langer aan de grond zitten! Op 8 oktober vloog er een roepende vogel over het Pannerdens Kanaal (O. Klaassen) en op 14 oktober boven de telpost van Doesburg (E. Lam).  Barmsijsjes werden met enige regelmaat overvliegend gemeld, maar het is dan niet te achterhalen om welke soort het gaat. Zitten ze ergens ter plaatse, dan zijn ze wel makkelijker op naam te brengen.  Alleen de Kleine Barmsijs werd gezien en wel op 15 oktober, 2 stuks Wiekense Gat (Ro. Schwartz) en op 26 oktober, 18 stuks bij de Woeste Hoeve, Hoenderloo (A. Welle).   De Noordse Kauw werd gezien op 8 oktober in Meinerswijk (J. Van de Westeringh) en op 17 oktober in Arnhem Centrum  nabij het Centraal Station (B. Buger e.a). Klapeksters werden gemeld uit 9 gebieden en lijken hier wederom hun vaste overwinteringsplek gevonden te hebben.  Ten slotte kwam er nog een kleine piek van Kraanvogels door.  Dit begon op 11 oktober boven de Haven van Arnhem (J. Gribnau) en vond zijn vervolg  op 28, 29 en 31 oktober.  Er vlogen toen redelijke groepjes over met 97 exemplaren op de 29e boven de Rouvenen als hoogtepunt (R. Zweers).  Wellicht krijgt dit een vervolg in november?

 

ROVERS:

De Visarend die lange tijd in de Meinerswijk present was, werd voor het laatst gemeld op 16 oktober en de laatste overvliegende was op 28 oktober boven Drempt (M. Gal).  Er trokken 30 Rode Wouwen over ons werkgebied waarbij de 8 exemplaren op 29 oktober bij Spijk de opvallendse  was (J. Schoppers).  Maar liefst 20 Smellekens trokken door deze maand en de Zeearend werd 4 keer gemeld.  Op 14 oktober zat er een Velduil op het Rozendaalse Veld (J. Gommers), op 27 oktober in Brummen (F. Parmentier) en op 29 oktober bij Driel (R. Gorissen).

 

EERSTE WINTERGASTEN (deel 2):

 

  • Kolgans (1e flinke groep) Herikhuizerveld     6-10       Oosterwijk
  • Toendrarietgans Doesburg                           10-10     Lam
  • Brilduiker De Bijland                                      27-10     Ernens
  • Nonnetje Meinerswijk                                    28-10     Van de Westeringh

 

Nu alle wintergasten binnen zijn en bijna alle zomervogels genieten van de Afrikaanse zon, gaan we vol verwachting de wintermaanden in. Tot in november.

Ronald Stolk