Tellingen
Tellingen
De verscheidenheid aan biotopen en gebieden om vogels te tellen is groot. We bieden je graag wat handvatten en informatie over welke inventarisaties er zijn, wat je er voor moet doen en hoe je je aan kunt melden. Je kunt natuurlijk altijd een keer vrijblijvend meelopen.
Op diverse plekken worden in voor- en najaar trekvogels geteld. ’s Ochtends vroeg of zelfs de hele dag staan tellers de lucht af te zoeken naar trekkende vogels. Hieronder een lijst van de trektelposten in ons werkgebied met daarbij een link naar de telresultaten in waarneming.nl. Daar kun je ook de exacte ligging van de telpost vinden als je een keer mee wilt tellen (‘Informatie telpost’ in rechterkolom).
Telposten:
- Azewijnse Broek,
- Beemsterweg (bij Doesburg)
- Dal van Deelen
- Eltenberg (roofvogels en ooievaars)
- Hondsbroekse Pleij,
- Veluwezoom
- Waterrijk (park Lingezegen)
NB: de telposten zijn niet elke dag bezet en sommige alleen in najaar of voorjaar.
Beschrijving
Grote zilverreigers, Grutto’s en Ganzen, ze slapen allemaal met
elkaar op een vaak vaste plek. Het tellen van zo’n slaapplaats kan dus
ook goede data opleveren voor een lokale populatie Reigers of het aantal
doortrekkende Grutto’s in een gebied. een niet tijdrovende leuke klus!
Moeilijkheidsgraad
Gemiddeld, afhankelijk van het biotoop waar je actief bent.
Tijdsduur
Deze telling kost afhankelijk van het aantal kilometerhokken wat je telt meer of minder tijd (1 uur/kmhok).
Beschrijving
Al een aantal jaren telt SOVON in samenwerking met Waarneming.nl en
vele Vogelwerkgroepen de overwinterende Klapeksters in ons land.
Honderden geschikte gebieden worden afgespeurd op deze prachtige
wintergast. Klapeksters nemen een winterterritorium in en zijn dus
redelijk “honkvast.”
De telling beslaat twee telperiodes waarin je in beide periodes 1
keer op pad gaat binnen een geclaimd gebied. Dit gebied kun je claimen
via waarneming.nl. klik voor meer informatie op de knop hieronder.
Moeilijkheidsgraad
Makkelijk. Uiteraard weet je hoe een Klapekster eruit ziet.
Klapeksters zitten graag in het topje van een struik of boom en zijn dus
vrij gemakkelijk te herkennen.
Tijdsduur
Binnen de periodes 16 t/m 19 december
2016 en 17 t/m 20 februari 2017 ga je in beide periodes 1 keer op pad.
Afhankelijk van de grootte van je telgebied ben je een uur tot 2 uur op
pad.
Beschrijving
Stadsvogels, daar gaat het hier om! Vanaf 2007 worden ook alle vogels die in een “urbane” omgeving leven bekeken. Gaat het goed of slecht met de Huismus en in welke gebieden broeden Heggenmussen het liefst. Zwarte roodstaarten, Mezen, Merels, Duiven maar ook Scholeksters, Meeuwen en soms zelfs een Boom- of Slechtvalk kun je zo maar tegenkomen. Je zult ontdekken dat er in de stad of dorp veel meer gaande is dan je denkt. Ben je bekend met de geluiden van onder andere Winterkoning, heggenmus en Zwartkop dan is deze telling erg leuk om te doen.
” Er is geen mens te bekennen en het leven staat dan volledig stil. De Merels vanaf de punt van een gebouw horen zingen is heerlijk. In de stad is op zo’n moment zoveel stilte te vinden,het voelt bijna vreemd, maar is erg de moeite waard.” Jorick van de Westeringh.
Moeilijkheidsgraad
Relatief makkelijk. Je kent de vogels die in de stad kunnen voorkomen en herkent hun zang en roep. Dit zijn niet zoveel soorten en ze vormen ook nog eens de basis van je vogelkennis.
Tijdsduur
In drie verschillende periodes ga je één keer op pad. De eerste twee periodes in de ochtend, de laatste in de avond. Je telt vanaf een vaststaand aantal punten de vogels die binding hebben met het gebied.
Beschrijving
Roeken, Reigers, Oeverzwaluwen, Huiszwaluwen, ze broeden allemaal in kolonies. Tel je de kolonies dan weet je hoe de soort zich ontwikkelt binnen je gebied. Door middel van het tellen van nesten of aantal volwassen individuen kun je een zeer betrouwbare schatting maken van het aantal jongen wat groot gebracht kan worden.
Moeilijkheidsgraad
Makkelijk. Vaak tel je kolonies op zicht. Uiteraard is het zeer wenselijk om kleedkenmerken en geluiden van de te tellen vogel te kennen.
Tijdsduur
Je telt een kolonie drie keer binnen het broedseizoen. Dit kost weinig tijd.
Beschrijving
Het is vast geen geheim voor je dat de vogelstand in het agrarisch gebied achteruit holt. Maar in welke gebieden is dat het ergst en waar gaat het nog wel goed? Dat wordt gemeten met deze telling als basis. Hoewel schaars, is een soort als Patrijs eigenlijk al reden genoeg om te gaan tellen. Verder kun je uiteraard soorten als Veldleeuwerik, Kievit, scholekster, Grutto, etc. verwachten. Kijk hier voor meer informatie:
Moeilijkheidsgraad
Je kent de akkervogels en hun geluiden.
Tijdsduur
Je gaat vier keer binnen het broedseizoen het veld in om te inventariseren. Je telt vanaf een vaststaand aantal punten de vogels die binding hebben met het gebied.
Beschrijving
Broedvogelmonitoring, of BMP startte al in 1984 en is daarmee één van de langstlopende inventarisaties. Er zijn verschillende deelprojecten. Zo is BMP-A waarin je alle territoria van alle soorten binnen een bepaald gebied telt. BMP-Z is alleen bedoeld voor zeldzame soorten. BMP tellingen zijn zeer waardevol omdat ze na een aantal jaren de daadwerkelijke stand van broedvogels in ons land weergeven.
” ’s Ochtends vroeg om 5 uur is magisch. Je ziet de vogels heel dichtbij in hun natuurlijk gedrag, zoals die ene keer een parend stelletje Grote bonte specht” Zo’n beleving is een mooie reden om vroeg op te staan om broedvogels te tellen op Landgoed het Leusveld bij Hall. “De vroege ochtend geeft je rust om je open te stellen voor het gedrag van de vogels. Zo zal ik de luchtacrobatiek van baltsende Raven niet snel vergeten”. Guido Verhoef.
Moeilijkheidsgraad
Afhankelijk van het soort telling wordt een goede kennis van vogels en hun geluiden vereist. Er zijn echter ook BMP tellingen waarvoor je enkel kennis van een aantal soorten nodig hebt.
Tijdsduur
Je gaat tijdens het broedseizoen een aantal keer in de ochtend op pad. Dit kost wat meer tijd.
Basishandleiding
Beschrijving
Deze telling doet zich natuurlijk alleen voor als je een dode vogel vindt. Door dode dieren te melden krijgen we inzicht wanneer dieren sterven en waarom. Soms is massale sterfte indicatie voor een ziekte of is er onderzoek nodig naar de achterliggende reden van sterfte. Via de link vind je meer informatie en kun je dode vogels direct melden. Dank je wel voor je hulp!
Moeilijkheidsgraad
Makkelijk. Indien je het dier niet herkent is het raadzaam een foto te maken voor determinatie.
Tijdsduur
Niet van toepassing.
Beschrijving
De watervogeltelling is een maandelijkse telling tussen de maanden september en april. Dit is een prachtig gevarieerde telling door de in ons gebied overwinterende soorten. Je ziet de aantallen eenden, ganzen en steltlopers toe- en afnemen naarmate het seizoen vordert. Daarbij is er grote kans op leuke soorten voor het binnenland zoals Geoorde fuut, Roodhalsgans of Bonte strandloper.
“Het is niet altijd even makkelijk om grote groepen ganzen af te speuren en de Kolganzen, Riet- en Grauwe ganzen te onderscheiden. Maar als je dan aan het eind van je telling een Roodhalsgans ontdekt is dat natuurlijk geweldig!” Jorick van de Westeringh
Moeilijkheidsgraad
Ervaring met Watervogels en Steltlopers vereist. Je herkent Watervogels en herkent roepjes van de algemene Steltlopers. Grootste gedeelte is op zicht maar uiteraard kom je ook vogels tegen die je enkel hoort roepen.
Tijdsduur
Van september tot en met mei tel je iedere middelste zaterdag van de maand. Al naar gelang de grootte van je telgebied ben je een aantal uren bezig.
Beschrijving
De vogelbevolking van ons land is voortdurend in beweging. Soorten breiden zich uit of verdwijnen juist. Het éne voorjaar is het andere niet. Als vogelaar weet je dat als geen ander. Deze ontwikkelingen brengen we samen in beeld in de LiveAtlas, de laagdrempeligste manier om mee te doen aan vogeltellingen.
LiveAtlas is de voortzetting van de Vogelatlas van Nederland, waarvoor ruim 2000 vogelaars de verspreiding van zowel broedvogels als wintervogels in kaart brachten. De basis daarvan bestond uit het invullen van complete lijsten per kilometerhok. Zulke lijsten geven inzicht in welke soorten er aanwezig en afwezig zijn per kilometerhok. Ook andere soortgroepen kunnen worden bijgehouden.Moeilijkheidsgraad
Moeilijk. Je kent binnen de meeste biotopen alle vogels en hun geluiden. Uiteraard kun je aangeven alleen bos-of weidevogels te willen of kunnen tellen.
Tijdsduur
Deze telling kost afhankelijk van het aantal kilomterhokken wat je telt meer of minder tijd. Je telt binnen een kilometerhok op een vast aantal punten vijf minuten alle vogels die binding hebben met jouw hok.