Bijzondere soorten in november & december 2022

BIJZONDERE SOORTEN NOVEMBER/DECEMBER 2022:

Parelduiker (1):

Op 28 november ontdekte Mark Gal een Parelduiker op de Rhederlaag. De vogel bleef tot in 2023 en werd door velen bewonderd.

IJsduiker (1):

Na een jaar afwezigheid, werd er op 25 november weer eens een IJsduiker ontdekt, ditmaal op de Bijland door Frank van de Ven. Deze vogel bleef tot 4 december.

Roodkeelduiker (4):

2 exemplaren werden er gevonden dit winterseizoen; op 25 november op de Bijland door Jorick van de Westeringh en op 15 december in de Netterdensche Broek door Rudie Schwartz.

Middelste Zaagbek (2):

2 vrouwtjes werden op 24 december ontdekt op de Bijland door Andre Geelhoed en bleven tot in 2023.

Kuifduiker (1):

Nadat er vorig jaar, na 7 jaar, weer een exemplaar gevonden was, werden er een jaar later maar liefst 2 ontdekt. Vanaf 15 december tot in 2023 dobberden er 2 op de Rhederlaag ontdekt door Cor de Vaan.

Geoorde Fuut (4):

Zoals ieder winterseizoen werden er ook dit keer Geoorde futen ontdekt op de Rhederlaag. 3 stuks in totaal, vaak optrekkend met de Kuifduikers. De eerste werd op 3 december ontdekt door Robert keizer en ze bleven tot in het nieuwe jaar.

Grote Zee-eend (2):

Tussen 2 en 18 december werden 2 dames ontdekt op de Bijland door Jeroen Willems.

Zwarte Zee-eend (3):

Op 15 december verbleef er een rustend vrouwtje op de Rhederlaag, ontdekt door Ronald Stolk. De vogel was een dag later weer foetsie.

Ruigpootbuizerd (1):

De enige Ruigpoot van 2022 werd toevallig ontdekt, overvliegend boven de Bijland op 18 december door Alwin Borhem.

Kleine Zilverreiger (31):

De gehele periode van november/december probeert er een exemplaar te overwinteren in Waterrijk-west van Park Lingezegen. Tot dusver succesvol aangezien de vogel in 2023 ook alhier werd waargenomen.

Kleine Zwaan (5):

6 exemplaren vlogen op 18 november over Meinerswijk (Martijn Kok). 7 exemplaren vlogen op 17 december over de Rhederlaag (Dick van Dorp) en een dag later op de 18e vlogen er 7 (dezelfde?) over de Potjesweide (Gerbert Strang).

Wilde Zwaan (6):

Op 19 november vlogen er 5 exemplaren over het Spijkerkwartier in Arnhem (Jorick v/d Westeringh). Op 17 december vlogen er 2 stuks over Kilder (Gerbert Strang), op 24 december vlooog er een exemplaar over het Deelerwoud (Annelies van Klinken) en op deze zelfde dag werden er 5 ontdekt in de Kleine Gelderse Waard. Deze 5 bleven tot 30 december en zijn in 2023 nog niet terug gevonden. (Manfredt ter Heerdt).

Zwartkopmeeuw (27):

De enige uit deze periode, een adult winterkleed,  werd op 17 december gezien rondom de Roelofshoeve door Holmer Vonk.

Zilverplevier (9):

Op 5 november vloog er een roepend exemplaar over Waterrijk-oost (Johan de Jong) en de laatste van 2022 vloog over het Dal van Deelen op 18 november door Patrick Verhaar.

Siberische Tjiftjaf (4):

Alweer het 4e exemplaar in 2022 werd ditmaal ontdekt op 4 november in de Rhederlaag door Koen Kuiper. Neemt de soort nou toe? Of wordt er meer gelet op deze soort?

Kleine Rietgans (4):

Op 15 december werd er rondom Haalderen een exemplaar gezien (Johan de Jong).

Kleine Barmsijs (9):

Nabij Eldrik werd er een exemplaar gezien op 27 november (Gerbert Strang) en op 5 december 2 exemplaren nabij Spankeren (Jeroen Willems). Vanaf 24 november werden er los vast 3 tot 10 exemplaren gemeld in Velp door onder andere Dirk Eeuwes. Zeker 3 exemplaren bleven tot in 2023.

Roodhalsgans (6):

Tussen 5 en 16 november verbleef er een vogel in de omgeving Huissense Waard/ Westervoortse Pleij en het Looveld, ontdekt door GdB.

Beflijster:

Een laat exemplaar werd nog op 6 november gezien in de Lobberdense Waard door Olaf Klaassen.

Kraanvogel:

Tussen 7 en 19 november werden er nog verschillende groepen gezien tot een maximum van 80 exemplaren. Ook in december vloog de soort over. Op de 19e boven Malburgen, Arnhem (13ex) en 3 ex boven Zevenaar. Tussen 22 en 25 december werden er 10 exemplaren gemeld aan de grond in Netterden.

Velduil:

Op 1 en 5 november werd er een vogel gezien in Waterrijk-oost door Cor de Vaan.

Wat gebeurde er verder in de wereld:

Gelderland verbiedt windparken op de Veluwe ten faveure voor de Wespendief, Argentinie en Messi worden wereldkampioen voetbal, De Dijk speelt zijn laatste optreden, Pokemon’s Ash en Pikachu gaan na 25 jaar met pensioen, het kabinet maakt slavernij-excuses, resten Tasmaanse Tijger gevonden in Australische museumkast, Mathijs van Nieuwkerk was heel erg boos op zijn staf, Zwartnek-Fazantduif voor het eerst in 140 jaar gevonden in Papoea Nieuw-Guinea, er mag niet op de Wolf geschoten worden met een paintball geweer, er leven 8 miljard mensen op aarde, Glennis Grace krijgt 200 uur taakstraf en o.a. Vader Abraham, John Leddy, Pele en de Paus komen te overlijden.

Totalen 2022:

249 soorten

Top 3 2022:

  1. Jorick van de Westeringh 230 soorten
  2. Jeroen Willems 222 soorten
  3. Ronald Stolk 201 soorten