Bijzondere soorten in augustus 2020

AUGUSTUS 2020:

Newsflash:

Olifanten in Poolse zoo gebruiken Cannabis tegen stress, Frankrijk schort vogeljacht met lijmstokken op, Zebra gewond door aanval Neushoorn Emmen, herbesmettingen vastgesteld Corona, storm Francis raast over Nederland, geen loonsverhoging zorgpersoneel, Bol.com weert Zwarte Piet, Ronald Koeman vertrekt naar FC Barcelona, hittegolf duurt 18 dagen waarvan 8 dagen boven de 30 graden, Wit-Rusland demonstreert, Libanon ontploft en aantal Olifanten Kenia verdubbeld in 30 jaar tijd.

Opnieuw werd er een Waterrietzanger gevonden in Waterrijk-oost, ditmaal op 12 augustus (G, Jenniskens/ M. de Vries). Het betrof het 2e exemplaar na die uit 2018 en het 4e exemplaar in totaliteit voor onze regio. Een hybride Huismus x Ringmus was de gehele maand aanwezig in een tuin in Driel (J.Lidster). Het betreft pas de 2e keer dat deze vorm is waargenomen in onze regio. De Slangenarend werd nog mondjesmaat waargenomen op en rond het Dal van Deelen, in ieder geval t/m 16 augustus (H. v/d/ Dool).  Een Hop werd kortstondig gezien in het plaatsje Lieren op 19 augustus. Dit ligt onder Apeldoorn (F. Bosman). Bijeneters werden nog gehoord en gezien boven de wijk de Laar in Arnhem (F. Wagenaar) en boven Landgoed Heuven te Rheden (S. van Kasteel). Beide gevallen op 27 augustus.

De opmerkelijkste soorten boven de nachttelpost van onze nacht(opname)burgemeester J. van Bruggen, betrof een Terekruiter op 25 augustus. De 3e na de twee van 2019 en alle 3 opgemerkt boven zijn huis! Verder de eerste Ortolaan van het naseizoen op 19 augustus, zijn 24e ingevoerde sinds 2017!

Het broedseizoen zit er weer op. Dit merk je met name aan de zeldzame broedvogels die zich gaan verplaatsen en ineens opduiken op plekken buiten hun territorium.  Zo werd de Draaihals opgemerkt op 24 augustus rond het Veteranen Vrijland (R. Vernooij) en op 31 augustus in de Koppenwaard (N. Gilissen). Grauwe Klauwieren (met name juvenielen) werden gezien op 1 augustus in Lengel (D. Domhof), 20 augustus in het Heelsumse Beekdal (G. Gouman) en 3 exemplaren op 29 augustus onder de rook van Zutphen (M. Klemann).  Wielewalen werden waargenomen vliegend over Spijk op 11 augustus (J. Schoppers) en op diezelfde dag boven Huis Voorstonden (F. Bleumink). Op 28 augustus werd er nog 1 roepend gehoord nabij Hoog Keppel (S. Wamelink). 

Ook de najaarstrek is weer op gang gekomen voor de meeste soorten. Een Velduil werd gefotografeerd, weg gepest door een Kraai, op 22 augustus in het Herikhuizerveld, Veluwezoom (J. Gal). Zwarte Ooievaars werden 2x gezien. Op 6 augustus boven de Oude Rijnstrangen (T. Teunissen) en op 15 augustus boven de Loowaard (M. van Haren).  De eerste en tot nog toe enige Europese Kanarie van dit najaar werd gehoord boven telpost Dal van Deelen (G. Oosterwijk/ J. van Dijk) en van de Duinpieper werden er maar 2 opgemerkt: op 18 augustus ’s nachts boven Driel (J. Lidster) en de 29e boven Netterden (Ro. Schwartz).

Ook de steltjes zijn on-the-move. Een Kanoet werd tussen 21 en 28 augustus gemeld uit Drempt (M. Gal), een Kleine Strandloper zat tussen 9 en 13 augustus in Waterrijk-Oost, Park Lingezegen (D. van Dorp) en op 30 augustus in de Kleine Gelderse Waard (G. Jenniskens / M. de Vries).  Een Zilverplevier werd 2x gezien, op 1 augustus twee stuks bij ’t Zand te Brummen (M. Klemann) en op 27 augustus roepend boven telpost Zeegbos, Huissen (V. de Boer).  Het was een opmerkelijk beter jaar voor de Krombekstrandloper dan 2019. In dat jaar werden er maar 2 waarnemingen doorgegeven. De teller eind augustus staat nu al op 5. Op 1 augustus in de Kleine Gelderse Waard (C. Giese), 16 & 17 augustus Waterrijk-Oost (G. Oosterwijk) en de 23e in de Jezuietenwaaij, 4 exemplaren (R. Keizer).  Een Temmincks Strandloper werd nog op 16 augustus in Waterrijk-Oost opgemerkt (D. van Dorp). Goudplevieren werden 4x  opgemerkt deze maand op 1 augustus te Brummen, ’t Zand (M. Klemann), op 7 en 8 augustus te Drempt (M. Gal), 25 augustus roepend overvliegend boven Malburgen, Arnhem (A. Boorsma) en de 30e ’s nachts roepend over Driel (J. Lidster).

Het aantal Kleine Zilverreigers in onze regio is ook minder dan in 2019 tot nog toe. 3 tot nog toe. De 11e was er een vogel aanwezig in de Meinerswijk, Arnhem (F. Erhart), de 14e zat er een exemplaar in de Pannerdense Waard (P. Bus / H. Slot) en op de 27e zat er een vogel in Waterrijk-oost (R. Muller). Van een slaapplek of langdurig aanwezige exemplaren was geen sprake dit keer. Purperreigers doen het dit jaar dan weer wel goed. Er konden 4 waarnemingen bijgetekend worden in ons archief: 14 augustus in de Pannerdense Waard (G. van Hoorn), de 18e in Heteren (Tobias), de 19e in de Oude Rijnstrangen (A. Hell) en tussen 4 en 29 augustus in Waterrijk-oost . Te vergelijking: in 2019 werden er uit 8 KM hokken max 10 exemplaren gemeld, in 2020 uit 19 KM hokken – 26 exemplaren. Ook de Zwartkopmeeuw neemt duidelijk toe in 2020. Vanuit eind juli tot de 8e augustus werden er meerderen gemeld uit het Waterrijk-Oost, Park Lingezegen, de 2e zat er een juveniel in de Haven van Arnhem (J. Nagtegaal), de 19e vloog er eentje over Driel (J. Lidster) en de 27e werd er een exemplaar gezien boven de IJssel bij Zutphen (M. Klemann).  In 2019 werden ze uit 11 KM hokken gemeld, in 2020 al uit 28 KM hokken!

Tenslotte nog een overzicht van de laatste zangactiviteiten van onze zomervogels. Opmerkelijk was een zingende Bonte Vliegenvanger op 7 augustus in het Loenense Bos

(B. van Schooten). Normaliter ligt de gemiddelde lijn rond 22 juni dat ze stoppen met zingen. Wellicht een jong mannetje dat alvast ging oefenen? Een doortrekker die vanwege het mooie weer een poging ondernam?

 • Grote Karekiet        9 juni
 • Nachtegaal        21 juni
 • Snor            25 juni
 • Gekraagde Roodstaart    27 juni
 • Blauwborst        2 juli
 • Fluiter            3 juli
 • Gele Kwikstaart        4 juli
 • Koekoek        7 juli
 • Bosrietzanger        11 juli
 • Rietzanger        12 juli
 • Boompieper        16 juli
 • Grasmus        19 juli
 • Braamsluiper        22 juli
 • Tuinfluiter        22 juli
 • Spotvogel        22 juli
 • Wielewaal        23 juli
 • Sprinkhaanzanger    24 juli
 • Kwartel            2 augustus
 • Bonte Vliegenvanger    7 augustus
 • Nachtzwaluw        13 augustus
 • Grauwe Vliegenvanger    16 augustus
 • Fitis            18 augustus

Opmerkelijk gegeven: Geen enkele Morinelplevier en Grauwe Kiekendief deze maand.

Totalen 2020 t/m 31 augustus: 232

Groet Ronald Stolk

Regio-admin Arnhem e.o.