Bijzondere soorten in augustus 2021

Newsflash:

Bruinvissen stranden massaal op de Waddeneilanden, man van albumhoes Nirvana klaagt de band aan, het WK vissen voor vrouwen start in Lelystad, meer vacatures dan werklozen, Afghanistan weer in handen Taliban, Lionel Messi verlaat Barcelona na 20 jaar, Louis van Gaal nieuwe bondscoach, zangeres Rihanna officieel miljardair, Wolven ontsnappen uit dierenpark Amersfoort en Duits voetballer Gerd “der bomber” Muller en drummer van de Rolling Stones, Charlie Watts overlijden.

In deze maand begint de najaarstrek voor een aantal (zeldzame) soorten al goed op gang te komen. Een Ortolaan werd gemeld vanuit telpost het dal van Deelen op 25 en 31 augustus (J. van de Kamp/ R. Stolk). Op de 28e werd er een Duinpieper overtrekkend gemeld vanuit diezelfde telpost (R. Stolk). Een Morinelplevier werd alhier op 22 en 23 augustus overtrekkend genoteerd (J. van Deijk/ R. Stolk). Zwarte Ooievaars werden t/m de 15e augustus 13 maal waargenomen op trek. Een Europese Kanarie vloog op 12 augustus over de Arnhemse wijk Lombok (M. Koster) en een Waterrietzanger werd voor het eerst op 2 afzonderlijke dagen gemeld uit Waterrijk-oost, te weten 7 en 9 augustus (A. Poelmans / R. Stolk).

De “longstay-rovers” bleven ook deze maand rondhangen in onze regio. De Slangenarend werd t/m de 22e gezien rond Deelen alsmede de Steenarend en de Lammergier, die alhier gemeld werden.  Het eerste Smelleken werd op 26 augustus gezien bij Ellecom (B. Coenen). Er zouden er nog 2 volgen op de 28e, boven de Kleine Gelderse Waard (R. Keizer) en boven de Geitenwaard (R. Kaptein). Boven trektelpost de Eltenberg werden op 25 augustus 2 Roodpootvalken gezien (J. Schoppers) en de 21e boven Beek eentje (E. Witter). Een Grauwe Kiekendief vloog op de 16e over Berghoofdseveer, Rijnstrangen (O. Klaassen) en een 2e vogel op de 21e boven De Steeg (M. Gal). Deze augustus maand werden er in totaal 20 Rode Wouwen, 26 Visarenden en 7 Zwarte Wouwen gezien.

Een Steenloper was kort ter plaatse in Waterrijk-oost op 17 augustus (A. Poelmans) en een juveniele Kanoet werd tussen 27 en 30 augustus lhier waargenomen (A. Poelmans). Drie Steltkluten werden van 22 t/m 23 augustus gezien in de Kleine Gelderse Waard (A. Geelhoed). De enige Krombekstrandloper dit prille najaar werd op 3 augustus gezien in de Jezuietenwaay (G. van Hoorn). Het eerste Bokje van dit najaar werd de 21e gezien en 4 Goudplevieren zaten op 12 augustus in Bronckhorst (G. Verhoef).

Vanuit 11 gebieden werden er Kleine Zilverreigers gemeld, waaronder 2 exemplaren uit Waterrijk-west. Verder kwamen er meldingen uit Doesburg, Havikerwaard, Rijkersowerd, Kleine Gelderse Waard, Meinerswijk, Stuw bij Driel en Netterden. De Kwak werd op 23 augustus bij Doesburg overvliegend gehoord (M. Gal) en de 25e zat er kort een juveniel in de Brummense Waarden (E. Bloeming).  Totaal werden er 6 Purperreigers gemeld uit de regio en 40 Kraanvogels vlogen op 13 augustus over Doesburg (A. Brouwer).

De laatste roepende Kwartel werd op 12 augustus gehoord en markeerde het 6e exemplaar van deze maand. De juveniele Zwartkopmeeuw van Waterrijk-oost, die hier al vanaf Juli zit, werd voor het laatst op 13 augustus waargenomen (J. de Jong). Een ander exemplaar was op 3 augustus aanwezig in de Tichelbeekse Waarden (M. Klemann). Een juveniele Dwergmeeuw werd de 14e gemeld uit Drempt (G. Janze & G. Strang). Een Snor was nog aanwezig in Waterrijk-oost op 15 augustus (J. de Jong) en een Noordse Kwikstaart (de 2e ooit voor augustus) werd op de 25e gezien nabij Dieren (M. Gal).

Tot slot sloeg de hype van de Rode Ibis ook over naar onze regio. Op 14 augustus werd er een exemplaar gezien bij de IJsselkop van Huissen (H. Damen) en op 18 augustus vloog er een (of dezelfde) over Waterrijk-oost (J. de Jong). Het lijkt wel een invasie 😉

Totaal aantal soorten t/m 31 augustus:  237

Tot in september…

Ronald Stolk

Regioadmin Arnhem e.o.