Bijzondere soorten in oktober 2021

OKTOBER 2021:

Newsflash:

Benzine kost meer dan 2 euro, ruimtesonde scheert langs de planeet Mercurius, Lidl stopt met verkoop van sigaretten, Spitssnuitdolfijn spoelt aan op strand Monster, vijftig uur dansen, FC Barcelona ontslaat Koeman, tribune NEC stadion stort in, Walrus Freya zit bij Den Helder en Sien uit Sesamstraat komt te overlijden.

Na een rustige periode werd het weer knallen deze maand. Op 9 oktober (na een ochtend trektellen in de mist) werd er een Strandleeuwerik ontdekt op het Dal van Deelen (R. Stolk). Het betreft het 9e exemplaar ooit voor de regio, de 3e deze eeuw (anderen stammen uit 1987 en jaren 70) en de eerst twitchbare ooit! De vogel werd 2 dagen bezocht, al was het erg lastig om de vogel te vinden en verbleef tussen een groep Veld– en Boomleeuweriken. Na 5 dagen radiostilte werd de vogel “gewoon” weer gevonden op de 17e oktober. (R. Stolk). Diezelfde ochtend vloog er een Grote Pieper over de telpost van Dal van Deelen (R. Stolk) en diezelfde dag vloog er een exemplaar over Deelerwoud-zuid (J. Roos). De tot nog toe enige IJsgors van 2021 vloog roepend over telpost Eltenberg op 13 oktober (J. Schoppers).  De Europese Kanarie werd tweemaal roepend opgemerkt. Beide keren op de 29e namelijk boven Netterden (Ru. Schwartz) en boven het Deelerwoud (F. Erhart).

Ook voor roofvogel-liefhebbers was het een mooie maand. De Steenarend liet zich weer eventjes zien in onze regio. De 12e vloog deze over Dal van Deelen (R. Ketelaar). Ook de gezenderde Lammergier werd weer gemeld en wel op 4 en 9 oktober boven de Veluwe (G. van den Oetelaar). Een juveniele Ruigpootbuizerd werd op 24 oktober ontdekt bij de telpost van het Dal van Deelen en bleef tot in november (S. Tetelepta). Een Velduil werd op 27 oktober gezien in de Rouvenen (R. Stolk/ J. van Bruggen). Van het Smelleken werden er 26 gezien, van de Rode Wouw 17 en van de Visarend trokken er 9 door deze herfstmaand. Vanaf 24 oktober kwam de Buizerd trek op gang. Grootste groepen vlogen over Herikhuizerveld (33 stuks), Velp (14), Lombok, Arnhem (28), Bergerden (22) en op 29 oktober maar liefst 84 stuks boven Eltenberg.

Ook de Kraanvogels trokken over. Op 17 oktober werd er eentje gemeld boven Westervoort (J. Wilzing) en de 30 en de 31e trokken er groepen over Dieren, brummen, Oosterbeek en Lobith. De 4 Kleine Strandlopers, die vanaf 29 september in Waterrijk-oost werden gezien, bleven t/m 4 oktober. Vanaf 29 oktober werd er opnieuw een exemplaar alhier gemeld en deze bleef tot in november (GdB). Zesmaal werden er Goudplevieren doorgegeven waarbij de zwaarte lag in de laatste week van oktober. ( stuks boven Hoog Erf, Arnhem (H. Schouwenburg) betrof de grootste groep. Het Bokje werd tweemaal gemeld, 9 oktober in Waterrijk-west (J. de Jong) en op 24 oktober in het Dal van Deelen (M. Kok).

De laatste 2 Purperreigers van 2021 werden op 14 oktober gezien boven Liendermeint

(R.Stolk) en op 16 oktober boven Waterrijk-oost (E. Wieman). Een goed meewerkende Draaihals werd tussen 4 en 7 oktober veelvuldig bezocht en gefotografeerd op het fietspad langs de Jezuietenwaay (J. Altenburg). Sinds 11 augustus verbleven er 1-3 Kleine Zilverreigers in Waterrijk-oost en Waterrijk-West. De laatste waarneming dateert van 4 oktober, uit het westelijke deel. Toch maar mooi 12 weken van kunnen genieten. De Dwergmeeuwen, die vanaf 21 september onregelmatig in de Kleine Gelderse Waard werden gezien, bleven tot 2 oktober. Tot slot werd er op 24 oktober een Roodhalsgans overvliegend gemeld in de buurt van de stuw van Driel (H. Schouwenburg). Maar aangezien hier al een paar maanden een escape rondvliegt, is deze vooralsnog verdacht.

Weer een mooie opsomming. De laatste hand aan de fenologie lijst wordt gelegd “as we speak” dus deze zal in het november overzicht geplaatst gaan worden. De novembermaand is sowieso al een maand om naar uit te kijken met o.a. een persoonlijk record EN een soort die na 14 jaar weer eens te twitchen viel.

Totalen t/m 31 oktober 2021: 243

Groet,

Ronald Stolk

Regioadmin Arnhem e.o.